fredag den 25. februar 2011

EN HYLLEST TIL AKERSELVA OG AKER SYKEHUS

Oskar Braaten skrev i sin tid en rørende og fin hyllest til Akerselva, en trofast sliter med kvaliteter som mange undervurderte. Jeg ser en parallell til dagens strid om Aker sykehus, for også Aker sykehus er et undervurdert sted jeg er glad i, jeg som kom til verden i en murstensgård – og ble en gategutt.

Aker ligger på Oslo Øst og bare jobbet rolig og stille og alle var fornøyd. Ingen dramaer. Ingen skandaler. Ingen lagde TV-serier om virksomheten på Aker, det var ikke spennende nok. Multitraumer med blålys og helikopter - det gjør susen. Det var ikke så ofte Aker sykehus fikk klager, de fleste pasienter var fornøyd. Lav turnover, bra arbeidsmiljø, få avvik. Aldri problemer med rekruttering av mangelpersonell. Det gikk med overskudd også, hvor mange offentlige sykehus går med overskudd? De spektakulære blålys-multitraumene er helst på Ullevål og Rikshospitalet, Aker hadde mer de hverdagslige inngrepene som ikke skaper avisoverskrifter. Men som er viktige for den det gjelder. Ikke for det: På karkirurgi og urologi var Akers fagmiljøer i Europa-eliten, med TV-overføring av operasjoner til utenlandske universiteter mv. Kom ikke her!

Oskar Braaten skriver:
”Du kjære Akerselva! Du er ikke av dem man dikter lyriske vers til! Det sitter ingen poet og drømmer ved breddene dine! Aldri har noen våget å påstå at du seiler av sted ”rolig og majestetisk”. Ennå har ingen sjel kommet på en slik vending som at du ”kaster deg kåt og vill utover stupene i skinnende fosser”. De aner ikke det, ser du, at du har likeså mange fosser som mange av disse romantiske filleelvene oppi dalene! De har aldri stått på Beierbrua de, ser du, og sett deg i hvit skumsprøyt. Har aldri ofret en tanke på hvordan du ser ut når du seiler ut fra mor di, ”den fagre Maridal”, ren og frisk som en ungjente!

Det er bare ett av ansiktene dine de kjenner. De har bare sett deg når du trøtt og tung og seig driver ut i fjorden, grønn og rød og blå etter fargeriet på «Hjula» og de andre fabrikkene, stinn av søle og gjørme fra kloakkene. Og så drar de på akslene og sier æsj! Sier æsj til deg, kanskje den nyttigste og mest arbeidsomme elva i hele Norge! Den mest arbeidsomme!

Jeg vet ikke akkurat hvor langt det er fra Maridalsvannet til fjorden — hele løpet til Akerselva. En 7—8 kilometer rimeligvis. Men du verden for et arbeid elva får gjort på den korte veien! Den sparer sig ikke, henger i natt og dag, strømmer inn i det ene turbinrøret etter det andre, sliter og står i. Fra Nydalen og ned til Grünerbrua ligger 25—30 store fabrikker og krever hjelp av den, den sier aldri nei, leverer villig fra seg ”hestekreftene”, streiker aldri, uten i de aller tørreste somrene. Riktignok brummer den og skjenner når den stuper gjennom renner og rør, men den mener nok ikke noe med det, det er visst bare godlåt.

Den velter fram og får hjulene til å svinge på spinnerier, på veverier, på seilduksfahrikker, på møller. Fra turbin til turbin i et evig kjas så lenge den eier pust i livet. Men når den kommer så langt som nedenfor Grünerbrua, da er den ferdig. Da tar den til å gli saktelig mot fjorder, utkjørt og deilig sliten i følelsen av vel utført arbeid. Og den tar med åpen favn mot alle bekkene og kloakkene. Jada, kom hit med sølevannet, jeg skal samme veien likevel! Jovisst blir jeg enda mere møkkete enn jeg ble der oppe ved fabrikkene, men blås, det gjør ikke noe! For når jeg kommer til fjords skal jeg vaske meg grundig!

Men når Akerselva er kommet så langt er det altså at folk tar til å skule stygt ned på den og holde seg for nesen. Tvi! sier de. For noe svineri med den Vaterlandselva!”

- - -

Når blålysgjengen kommer, må gamlemor med lårhalsbrudd vente. Og vente.. Og vente...Kanskje på korridoren på det superavanserte, høyeffektive sykehuset. Med åtte nyoppussede og nyutrustede operasjonsstuer på Aker skulle man tro helseforetaket kunne la Aker jobbe videre med sine ting, det er ikke så lenge siden all karkirurgi og all urologi skulle samles nettopp på Aker. Og dessuten kunne man operert gamlemor med lårhalsbrudd og andre mer "trivielle" inngrep. Rekorden hittil er at gamlemor måtte vente i syv døgn før det ble hennes tur på Ullevål.

Så man legger ned Aker og satser på at ingen mobiliserer beboerne og får stoppet planene. "Det er lenge til valget, så vi vedtar nedleggelse i februar og selger det i mars 2010", det var planen.

Det hadde blitt mye mer bråk om man foreslo å legge ned et av de 4 - fire - sykehusene på Oslo Vest, ikke sant? Det skjønner alle. Derfor tar de Aker.

- - -

Les hele Oskar Braatens fortelling her: http://www.ivarmedia.as/AkerselvaOskarBraatenSoekbar.pdf



Akerselva (Foto: Else Brodin)
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar